Minister Schippers: Samen beslissen in de zorg is ongelooflijk belangrijk

De zorg is er voor de patiënt. Dokter en patiënt moeten samen informatie uitwisselen om tot de juiste behandeling te komen. Samen beslissen is ongelooflijk belangrijk. Dat zei minister Schippers van Volksgezondheid tijdens een overleg met de Tweede Kamer over patiëntveiligheid.

Kamer en minister bespraken onder meer de uitkomsten van een onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF over veiligheid in de zorg. Daaruit blijkt dat de helft van de mensen wel eens heeft meegemaakt dat het (bijna) mis ging in de zorg. Veel patiënten benadrukken dat het niet mis was gegaan als er naar hen was geluisterd. Schippers noemt veiligheid een van de belangrijkste punten in de zorg. “En de NPCF zit er bovenop”, zei ze.

Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA) zegt dat uit het onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF blijkt dat de rol van de patiënt nog steeds niet goed uit de verf komt. “Er is een gebrek aan informatie. Maar informeren en luisteren zijn belangrijk in de zorg. De rust moet terugkomen in de zorg. Het is nu nog te vaak een systeem van haast.”

Patiënt onmisbare schakel
Schippers noemde in reactie op het onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF “patiënten een onmisbare schakel om te komen tot veiliger zorg”. De minister constateert dat artsen tegenwoordig de mogelijkheid hebben om alleen naar de patiënt te luisteren, zonder direct in te grijpen. “Maar daarvan wordt nog te weinig gebruik gemaakt. En ik constateer ook dat het meekijk-consult, waarbij de huisarts een specialist kan laten meekijken nog te weinig wordt gebruikt.” Voordeel van een meekijk-consult is dat de patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft en dus ook geen kosten maakt.

Veiligheid voorop
Minister Schippers zei de Kamer dat de zorg naar een manier van werken moet waarin patiëntveiligheid voorop staat: “Je werkt veilig, of je werkt niet.” VVD-Kamerlid De Lange, die het rapport van Patiëntenfederatie NPCF op de agenda had laten zetten, zei dat uit het onderzoek blijkt dat de patiënt graag een extra paar ogen en oren is in de spreekkamer. “Dat moet de patiënt ook kunnen zijn”, zei hij tot zorgverleners.

Bron: http://zorgkrant.zorgportaal.nl/index.php/bericht/8564-minister-schippers-samen-beslissen-in-de-zorg-is-ongelooflijk-belangrijk.html

Aanmelden nieuwsbrief