‘Rokers met een paniekstoornis hebben meer kans op paniekaanval’

Patiënten met een paniekstoornis hebben meer kans op een paniekaanval als ze regelmatig roken. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Inge Knuts van het Maastricht UMC+, zo meldt dit ziekenhuis.

Knuts wilde met haar onderzoek meer inzicht krijgen in de factoren die paniek veroorzaken of versterken. Op die manier konden behandelmethoden eventueel verbeterd worden. Ze onderzocht dit door paniekaanvallen op te wekken bij vrijwilligers door hen onder laboratoriumomstandigheden kooldioxide te laten inhaleren.

Uit het onderzoek bleek onder andere dat er een verband bestaat tussen het ontstaan van een paniekaanval en roken. “Maar dat betekent nog niet dat roken de veroorzaker is van een paniekaanval. Het kan best wel zijn dat dat effect tegelijkertijd voorkomt, maar dat er geen causaal verband is. Misschien is het zo dat mensen met een paniekstoornis veel meer roken omdat ze paniekaanvallen hebben ”, aldus Knust. Zij zegt dat uit andere onderzoeken is gebleken dat roken een paniekaanval bevordert.

Mensen met een paniekstoornis hebben regelmatig optredende en onverwachte paniekaanvallen. Hierdoor vermijden patiënten bepaalde situaties waar mogelijk een paniekaanval kan optreden. Dit vermijdgedrag kan een enorme belemmering zijn in het dagelijks functioneren.

Bron: Nationale Zorggids

Aanmelden nieuwsbrief