‘Verhoging eigen risico en toename schulden leidt tot meer wanbetalers’

Het wordt voor de Nederlandse bevolking steeds moeilijker om het eigen risico van de zorgverzekering te voldoen. Het eigen risico stijgt ieder jaar terwijl uit de cijfers van het CBS is gebleken dat steeds meer Nederlanders schulden hebben die nog afbetaald moeten worden. Deze combinatie zorgt ervoor dat het aantal wanbetalers hierdoor alleen maar meer gaat stijgen, zo denkt mw. Hildemond van Vergelijken-zorgverzekering.net.

Het eigen risico loopt alleen maar op sinds het in 2008 is ingevoerd, aldus Hildemond. In het jaar 2012 was er ook een forse verhoging zichtbaar. Het wordt voor de Nederlandse bevolking steeds lastiger om dit zelf te financieren. Mensen gaan minder snel naar een arts of nemen de medicatie niet die ze nodig hebben voor verbetering van de lichamelijke gesteldheid.

De bevolking heeft nog te maken met veel schulden die afbetaald moeten worden. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat eind maart 2015 de schulden ruim 742 miljard euro bedroegen. Dit was 2 miljard meer dan het kwartaal ervoor. Hierdoor dreigen steeds meer mensen als wanbetaler in de boeken te komen.

Het idee achter het invoeren van het eigen risico komt nog niet tot zijn recht, stelt Hildemond. Er wordt nog niet bewuster omgegaan met de zorg volgens minister Schippers. Of in elk geval zijn de gevolgen hiervan niet merkbaar. De Tweede Kamer zou daarom een halt moeten toeroepen aan de verhoging van het eigen risico, zo stelt de website.

Bron: http://www.nationalezorggids.nl/zorgverzekering/nieuws/27774-verhoging-eigen-risico-en-toename-schulden-leidt-tot-meer-wanbetalers.html

Aanmelden nieuwsbrief