VNG vraagt meer tijd voor zorgvuldige herbeoordeling pgb

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid laten weten dat het veel gemeenten niet gaat lukken om alle mensen met een pgb voor 1 oktober opnieuw te beoordelen. Om alles zorgvuldig te doen, vragen zij meer tijd van Van Rijn. Dat meldt de NOS.

Aanvankelijk lag de deadline op 1 december, maar Van Rijn wilde eerder duidelijkheid en stelde de deadline op 1 oktober. De VNG stelt dat door deze beslissing de problemen alleen maar groter worden. Van Rijn stelt op zijn beurt dat er opnieuw problemen komen met de uitbetaling van de pgb’s als alle herbeoordelingen pas aan het einde van het jaar klaar zijn.

Het gaat om ongeveer 120.000 gevallen die beoordeeld moeten worden. Mochten er dossiers zijn die moeten worden aangepast, dan moet dat weer naar de Sociale Verzekeringsbank worden gestuurd. Volgens de VNG leidt de vroege deadline tot extra werk voor gemeenten en blijft ander werk liggen.

Gemeenten hadden bijvoorbeeld gepland om tussen september en december de pgb’s te gaan herbeoordelen, maar nu is er opeens haast bij en er moet snel personeel worden gezocht. De gemeente Eindhoven is er bijvoorbeeld geïrriteerd over. “We vinden het geen manier van doen om midden in de zomer met de nieuwe deadline van 1 oktober te komen”, aldus een woordvoerder.

Belangenvereniging Per Saldo beargumenteert dat gemeenten de zaken al voor 1 oktober op orde moeten hebben. “Als bijvoorbeeld het tarief van iemand wijzigt, moet die persoon ook de tijd hebben een zorgverlener voor dat tarief te vinden, en de SVB moet die wijziging nog doorvoeren. Als je huidige indicatie afloopt en er nog geen nieuwe beoordeling ligt, dan krijgen budgethouders simpelweg geen geld.”

Bron: Nationale Zorggids (http://www.nationalezorggids.nl/gehandicaptenzorg/nieuws/26882-vng-vraagt-meer-tijd-voor-zorgvuldige-herbeoordeling-pgb.html)

Aanmelden nieuwsbrief