Veteranen met PTSS

Veteranenzorg in stad en ommeland is onderdeel van Zorggroep Stad en Ommeland. Wij zijn een organisatie die zorg biedt aan veteranen met PTSS. Ons werkterrein beslaat de drie noordelijke provincies.

Door verschrikkelijke ervaringen kunnen mensen een post traumatische stressstoornis (PTSS) krijgen. Na uitzending kunnen militairen last krijgen van alles wat ze hebben meegemaakt. In sommige gevallen wordt na onderzoek de diagnose PTSS gesteld. Verschil tussen militairen met PTSS en andere mensen met PTSS, is dat veteranen veel afstand ervaren tot de burgermaatschappij. Voor de meeste veteranen met PTSS is de afstand tot de burgermaatschappij zo groot, dat het niet meer lukt om op eigen kracht aansluiting te vinden bij de maatschappij. Gevolg is dat er veteranen zijn met PTSS die (nog) geen hulp hebben en de hele dag met de ‘gordijnen dicht’ thuis zitten. Helaas zien wij vaak dat het voor de sociale omgeving erg moeilijk is om te begrijpen wat PTSS is en wat de beste manier is om hier mee om te gaan. Het gebeurt veteranen hierdoor vaak dat relaties stuklopen en familiecontact afneemt.

De zorg die wij bieden bestaat uit het begeleiden van mensen op verschillende terreinen. Hierbij kun je denken aan begeleiding bij het voeren van de administratie, ondersteuning bij- en stimuleren van aangaan van contact met anderen (zowel met andere veteranen als in de burgermaatchappij) en het plannen en organiseren van bijvoorbeeld dagindeling/besteding. Daarnaast organiseren wij diverse groepsactiviteiten in ons activiteitencentrum, waar je geheel vrijblijvend aan deel kunt nemen. Ook als je even behoefte hebt aan een goed gesprek, hebben onze begeleiders altijd een luisterend oor.

Onze begeleiding is ambulant, wat betekent dat onze begeleiders bij jou thuis komen zodat je in je eigen omgeving de bij jou passende begeleiding ontvangt. De begeleiders van onze afdeling veteranenzorg zijn ervaren in het begeleiden van veteranen.