Zorggroep Stad en Ommeland innoveert met Virtual Reality

Zorggroep Stad en Ommeland maakt gebruik van Virtual Reality als onderdeel van haar behandeling en begeleiding. De zorggroep is deskundig in het bieden van begeleiding aan mensen met een complexe en meervoudige problematiek. Vaak gaat de problematiek gepaard met een verstandelijke beperking en/of ernstige gedragsproblemen. De huidige begeleiding en behandeling wordt verrijkt met behulp van Virtual Reality. 

Dit is op dit moment sterk in opkomst. De gesimuleerde werkelijkheid door (video)beelden van 360 graden is fascinerend. Door deze meeslepende beelden wordt het brein gefopt. Je denkt daadwerkelijk dat je in de getoonde wereld aanwezig bent. Niet voor niets wordt VR onder andere ingezet voor behandeling, training en ontspanning, zoals het zwemmen met dolfijnen.

Om de 360 graden video’s beschikbaar te maken voor specialisten in de zorg heeft Coolminds de online bibliotheek “Vrendle” ontwikkeld.

Vrendle
Samen met founding fathers Talant en Reik (onderdeel van Zorggroep Alliade), Siza, Dimence, Jeugdhulp Friesland, Praktijk Broens, Noorderlicht GGZ en Zorggroep Stad en Ommeland worden 360 graden video’s ontwikkeld voor therapie, training en ontspanning. De zorginstellingen delen gezamenlijk de ontwikkelkosten. De diverse 360 graden video’s worden ingezet door alle aangesloten zorginstellingen.

Effectieve behandeling
Vrendle biedt diverse 360 graden video’s en programma’s voor specialisten in de zorg. De specialisten kunnen met behulp van de video’s cliënten effectief begeleiden of behandelen. Voorbeelden zijn therapieën waarbij mensen met een angststoornis in een veilige omgeving leren omgaan met hun angsten. Denk aan pleinvrees, straatvrees, angst voor de dokter, angst in de bus of paniek in de supermarkt. Virtual Reality helpt bij het bestrijden van deze angst- en paniekstoornissen. Met Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) wordt iemand stapsgewijs gevraagd om zich bloot te stellen aan datgene waar hij of zij bang voor is. Diegene wordt geleidelijk blootgesteld aan de lichamelijke gebeurtenissen van een angstaanval. Hierdoor went de cliënt aan het angstgevoel, waardoor de angst op den duur uitdooft. Dit is één van de krachtigste technieken binnen gedragstherapie tot nu toe.

Daarnaast bevat Vrendle ontspanningsvideo’s, zoals het zwemmen met wilde dolfijnen. Vrendle draagt door de behandel-, trainings- en ontspanningsvideo’s bij aan de kwaliteit van het leven van grote groepen mensen in Nederland.

Zou jij ook wel eens willen zwemmen met dolfijnen? Ervaar het hier:

Virtual Reality

Aanmelden nieuwsbrief